BELI BUKU

JOM FOLLOW BLOG SAYA..TERIMA KASIH.

Thursday, May 26, 2016

Post #73 Tindakan Perlu Diambil Semasa Gempa Bumi

Tahun lepas negara kita dikejutkan dengan kejadian gempa yang berlaku di Ranau Sabah. Kejadian tersebut telah menyebabkan beberapa orang pendaki Gunung Kinabalu menemui ajal semasa pendakian mereka termasuklah beberapa orang pelajar sekolah dari Singapura.

Memang kita tidak pernah menyangka yang kejadian gempa Bumi akan berlaku di negara kita. Tetapi apa yang terjadi di Sabah pada tahun 2015 haruslah diambil iktibar.
Adalah penting bagi kita untuk melengkapkan diri kita dengan pengetahuan seperti tindakan yang perlu diambil sekira berlaku bencana alam seperti gempa bumi. 
Tambahan pula dengan keadaan bumi yang semakin uzur, perubahan iklim yang mendadak serta tidak dapat dijangka, kejadian-kejadian seperti tsunami, taufan, puting beliung, peningkatan paras air laut dan juga gempa bumi, boleh melanda negara kita pada masa yang tidak dapat kita duga.

Pada post kali ini, akak nak share perkongsian dari pihak Meteorologi Malaysia mengenai langkah-langkah perlu diambil Sebelum, Semasa dan Selepas Gempa Bumi.
Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada pembaca yang singgah sini. 
Terima Kasih.





.

Tuesday, May 24, 2016

Post #72 Kesilapan Dalam Mendidik Anak Lelaki

Allahuu....

Perkongsian dari fb Iman Plymouth yang melintas di newsfeed akak membuatkan akak berfikir panjang. Ini lah yang dikatakan Allah yang Atur (tengok post #71, akak ada share.).  Dan sekiranya tuan puan serta adik2 yang terbaca post akak ni, itu mungkin kerana Allah nak kita dapat ilmu ni. 
Terimakasih Allah dan terimakasih juga kepada empunya fb yang diberi ilham untuk berkongsi tentang ini.

Semoga kita semua sama-sama mendapat manafaat. Inshaa Allah.
_________________________________________________
Kita terlalu sibuk didik anak perempuan supaya jaga maruah diri sampai terlupa didik anak lelaki untuk menghormati dan melindungi kaum wanita.
Kita terlampau sibuk mengajar anak perempuan jadi isteri yang taat dan patuh sampai terlupa nak didik anak lelaki jadi suami yang bertanggungjawab dan penyayang.
Kita terlampau sibuk ajar anak perempuan uruskan rumahtangga, memasak, membasuh, mengemas, sampai tak perasan anak lelaki cuma tahu goyang kaki sebab semua dah terhidang depan mata oleh orang perempuan di dalam rumahnya.
Kita terlampau sibuk persiapkan anak perempuan dengan ilmu pertahankan diri, tutup aurat, jaga pergaulan sampai tak ingat nak ajar anak lelaki jangan sentuh jangan tenung anak perempuan orang sembarangan.
Perasan tak perempuan sentiasa diberi tunjuk ajar macam mana nak lalui zaman remaja (akil baligh) mereka supaya tak mengandung whatsoever? Perasan tak lelaki kena deal sendiri sepanjang proses akil baligh mereka dan tak ada yang approach?
Kita rasa bela anak perempuan seorang lagi susah dari jaga lembu sekandang. Kerana tak terdidiknya kaum lelaki lah kaum perempuan tertindas. Kerana tak terdidiknya orang lelaki lah orang perempuan automatik berdikari.
Wahai ibu wahai bapa. Didiklah anak-anak lelaki dan perempuan anda sebaik-baiknya. Kasihanilah anak lelaki anda yang 'terabai' dan disuruh belajar sendiri erti tanggungjawab. Kasihanilah anak perempuan anda yang dibebani dengan tanggungjawab yang sepatutnya lelaki laksanakan.




Wednesday, May 18, 2016

Post #71 Allah yang atur.

Post ni melintas di newsfeed akak beberapa hari lepas.

Menarik sekali kata-kata dari penulis ini.

Akak setuju sangat. Segala yang berlaku pasti nya aturan dari Allah yang Maha Esa.
----------------------------------------------------
Terfikir tiba2.

Kadang2 kita terasa orang tuju2 status kepada kita.

Padahal di sebalik tabir, dia ada bank status yang siap dijadualkan tanpa ada senarai sasaran pun.

Dan apabila tiba masa dia pos status itu, kita terbaca, dalam keadaan kita sedang mengalami perkara lebih kurang serupa dengan konten statusnya.

Kadang2, bukan orang itu yang tujukan statusnya kepada kita.

Tapi Tuhan yang susun supaya orang itu pos statusnya pada waktu sekian-sekian, dan digerakkan pula kita untuk buka Facebook pada waktu status itu muncul di Newsfeed.

Mungkin sebenarnya, Dia yang mahu kita baca.

Mungkin.

Wallahu alam.

*************************************

Tuesday, May 17, 2016

Post #70 Puisi Untuk Sahabat

Malam ni akak nak feeling sentimental la sikit.
Sahabat merupakan orang yang paling rapat dengan kita selepas 
kedua ibubapa dan adik beradik kita kan.

Kadang-kadang mereka menjadi tempat kita 
menyimpan rahsia dan tempat meluah masalah.

Tetapi tak ramai yang boleh menjadi sahabat di waktu susah dan senang kita. 
           --------------------------------------------
PUISI UNTUK KITA SEMUA
(KHADIJAH HASHIM)
Untuk semua sahabat...Kita.. adalah..Warga setengah tua..Sisa2 pesona masih ada...Dibalut keriput yg mulai ketara...Senyum indah masih tersisa...Canda ceria juga masih ada...Muzik2 lama jadi teman setia...Dulu Belajar bersama-sama..Namun jalan hidup ber-beda2...Menjelang tua,Whatsapp / Tele mempertemukan kitaSambil mengenang masa muda yg pernah ada...Mari kita nikmati masa ini bersama-sama..Sebelum satu demi satu kita tiada...Sebelum yg nyata ini menjadi fana...Terima kasih saudaraku di masa muda...Terima kasih saudaraku di masa menjelang tua... Yang saling memaafkan  dan mengerti arti persahabatan di usia senja.Semoga tetap sihat, sejahtera dan bahagia...moga selamat di mana saja anda berada......
Love u all sahabat terbaik ku 


Post #69 Selamat Hari Guru

(Copypaste dari fb TV AlHijrah)



“GURU OH GURU” – USMAN AWANG

Berburu ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.
Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang Ulama yang mulia
Jika hari ini seorang Peguam menang bicara
Jika hari ini seorang Penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;

Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.
Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat “CIKGU” kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

#TerimaKasihCikgu #SamiknaWaaAtoqna #HariGuru2016 #TVAlhijrah #TVAlhijrah114

Tuesday, May 10, 2016

Post #68 Berdosa kah Menyambut Hari Ibu?



Dipetik dari fb Uthman Daud.
Fatwa ulama al azhar tentang Hari Ibu

Dr Muhammad Bakar Ismail, Professor Tafsir dan Ilmu-ilmu al-Quran di Universiti Al-Azhar al-Syarif memberikan pandangan seperti berikut:
“Hari ini dimana ibu dimuliakan dan dinamakan dengan Hari Ibu adalah daripada bid’ah-bid’ah dalam perkara adat dan bukan ibadat. Bid’ah dalam adat adalah tidak disuruh oleh Islam dan tidak juga dilarang kecuali ia menghubungkan dengan agama daripada dekat atau jauh. Jika adat ini lahir daripada pengiktirafan kepada kecantikan dan menyeru kepada berlaku baik dan ihsan kepada orang yang berhak mendapat kebaikan dan ihsan seperti ibu, bapa, datuk dan nenek, maka Islam memberkati dan memperakui adat sebegini. Manakala jika adat ini lahir daripada perkara yang sebaliknya, dan melakukannya juga melibatkan perkara-perkara yang buruk dan dilarang oleh Islam seperti pemborosan, pembaziran, kelalaian dan berbangga-bangga, maka Islam melarang daripadanya.”
Dr ‘Abdul Fattah Asyur, seorang lagi ulama’ al-Azhar memberikan pendapat seperti berikut:
Bahawa merayakan beberapa hari yang padanya dimuliakan manusia atau menghidupkan ingatan-ingatan yang baik, maka tidak seorang pun mengatakan bahawa program ini adalah perayaan agama atau sebahagian daripada perayaan-perayaan Muslimin. Tetapi ia adalah peluang untuk menunjukkan syiar perasaan yang baik terhadap orang-orang yang berbudi kepada kita dan diantaranya ialah apa yang dikenali sebagai Hari Ibu. Sesungguhnya bagi ibu kedudukan yang khusus dalam Islam dan juga dalam setiap agama lain. Maka ibu wajib dimuliakan dan dirayakan.
----------------------------- **************--------------------------------------

SELAMAT MENYAMBUT HARI IBU KEPADA PARA IBU YANG MEMBACA BLOG AKAK INI. 
SESUNGGUHNYA IBU PERLU DI RAIKAN SETIAP HARI.
TETAPI KALAU KITA JADIKAN SATU HARI YANG ISTIMEWA UNTUK MENGINAGATI JASA PARA IBU, MEMANG LEBIH TERASA KEMERIAHAN NYA...MALAHAN DISAMBUT DI SELURUH DUNIA LAGI TUU..

Friday, April 8, 2016

Sunday, March 20, 2016

Post #66 Rumahtangga 'sakinah' dan bahagia



-Perkongsian dari Dr.Zaharuddin -

Rumahtangga yang perolehi 'Sakinah' adalah suami dan isteri, masing-masing LEBIH SUKA, GEMBIRA dan TENANG berada di rumah berbanding di luar rumah (sewaktu telah selesai urusan kerja & penting).

Antara tandanya, seseorang itu sentiasa segera ingin balik ke rumah sejurus selepas kerja, atau jika masih ada terluang sedikit, tanpa bertangguh lagi terus balik dan berazam siapkan sebahagian di rumah sahaja (walau mungkin tak siap juga), BUKANNYA lebih suka duduk di warung, kedai & menonton serta membuang masa (kecuali wujud hal penting seperti berniat erat hubungan sahabat etc).

Apa yang penting, rumah dan ahli keluarga dalam rumah dirasakan mampu menawarkan 'SAKINAH' ketenangan dan kebolehduduk di dalam rumah dengan selesa emosi. Jika itu belum dicapai, SEGERALAH melakukan muhasabah hubungan dalam keluarga.

-Untuk Muhasabah Diri & Bukan Pula Menghukum Orang Lain-

Wednesday, February 24, 2016

Post #65 Giveaway Februari 2016 by Blogger KHEZMAIRA

Lama dah akak tak join Giveaway, rasanya sepanjang blogging personal ni, baru 2 kali buat entry untuk Giveaway. Hehehe..

So, since tadi terlihat posting oleh Yanie Yusuf tentang Giveaway ni, akak nak try gak lah. Lagipun simple jer syarat dia.



Ni dia syarat-syarat dia...

1. Tulis entry yang bertajuk Giveaway Februari 2016 by Blogger KHEZMAIRA

2.Masukkan blog di bawah ke dalam bloglist anda sepanjang GA berlangsung.

 www.khatyaiman.com

 www.irrayyan.com

 www.wayneharraz.com

 www.maisarahsidi.com

3. Dah siap? Sila tinggalkan link entry GA korang diruangan komen ini. Tq :)


Tarikh GA  22.02.2016-29.02.2016

Semoga berjaya


Senarai peserta => ewanto marcello

Senarai hadiah  => mommy irra

Pengumuman pemenang => mai

Terimakasih.... 

Post #64 Apa Perlu Dilakukan Semasa Banjir



Akak share tips dan panduan dari fb Pusat Gerakan Operasi Sarawak. (Gambar kat atas tu waktu banjir di daerah Serian minggu lepas.)

TINDAKAN YANG PERLU BILA BERLAKUNYA BANJIR

1.) Pastikan semua suis elektrik dan suis utama dimatikan untuk mengelakkan kejadian renjatan elektrik.

2.) Ikuti arahan pihak berkuasa.

3.) Segera berpindah (ke pusat pemindahan/ rumah saudara lain/ tempat tinggi) seperti yang diarahkan pihak berkuasa.

4.) Pastikan rumah berkunci dan barang disimpan di tempat tinggi dan selamat sebelum melakukan pemindahan.

5.) Kenalpasti individu yang mempunyai keperluan khas seperti berpenyakit kronik, kurang upaya, uzur, mengandung dan sebagainya untuk bantuan pemindahan.

6.) Sentiasa berwaspada ketika memandu pada musim tengkujuh/ banjir dan gunakan laluan selamat yang telah dikenalpasti.

7.) Jangan memandu mengharungi air banjir kerana dikhuatiri kenderaan akan dihanyutkan air deras.

8.) Jika terperangkap dalam banjir, hubungi pihak berkuasa untuk bantuan dengan melaporkan keadaan dan kedudukan anda.

9.) Awasi kanak-kanak dan jangan biarkan mereka bermain di kawasan banjir atau di tepi sungai/ parit/ longkang/ saluran air yang deras.

10.) Jangan keluar rumah dengan mengharungi air banjir kerana bimbang dihanyutkan air deras.

11.) Dapatkan maklumat terkini cuaca dan situasi banjir melalui saluran radio, televisyen dan internet.

PGO

Post #63 Movie Seram The Other Side of The Door


>> The Other Side of The Door <<

Memang seramlah tengok trailer dia.
.
Kadang-kadang akak minat jugak tengok cerita seram ni. Tapi tak berapa nak suka cerita seram melayu..Akak prefer cerita seram yang ala-ala cerita Conjuring dan Insidious.
.
Cerita The Other Side of The Door ni mengisahkan satu keluarga yang kematian anak lelaki mereka dalam kemalangan setelah kereta mereka terhumban kedalam sungai.

Setelah kejadian tersebut, si ibu telah berkenalan dengan seorang 'dukun' yang telah memberitahunya mengenai sebuah tempat rahsia dimana si ibu boleh berbicara dengan si anak yang telah meninggal dunia.

Dan si 'dukun' telah memberi amaran awal kepada si ibu supaya tidak membuka pintu tempat rahsia tersebut.

Tetapi si ibu rupanya tidak mengendahkan nasihat 'dukun' tersebut. Dan bermulalah episod berhantu yang menganggu kehidupan si ibu dan anak perempuan nya.

Macam best je kan ceritanya...mula ditayangkan di pawagam 25 February ni. Tapi kita tengok dululag trailer ceritanya.

Tuesday, February 23, 2016

Post #62 Rahsia Happy Cacha Maembong

# iklan #

Akak kenal Emma Maembong..
.
Jadi Chaca Maembong ni akak rasa mesti adik atau kakak si Emma kot. Hehehe...


.
Tapi comel lagi Emma Maembong lah.
.
Apa-apa pun, kalau ada yang berminat nak kenal ngan si Chaca ni, dan nak tahu kenapa dia selalu happy, better tengok VIDEO dia ni.
.
## RAHSIA HAPPY CHACHA MAEMBONG #

Thursday, February 18, 2016

Post #61 Resipi Kek Batik Tanpa Telur

Bismillahirrahmanirahim. 


Hoyey..akak jumpa resipi ni dari blog Puan Noor. sungguh mudah resipinya. Bahan tak banyak, dan paling best tak guna telur pun.

KEK BATIK MILO
Bahan nya200 gm milo250 gm mentega1/2 tin susu pekat manis1/2 peket roti meriesedikit serbuk koko
Cara nya1.  Cairkan mentega.2.  Masukkan milo dan serbuk koko dan kacau sehingga sebati dan tutup api.3.  Patahkan biskut merie masukkan dalam adunan dan kacau perlahan-lahan.4.  Bila dah sebati tuangkan adunan dalam bekas yang telah di lapis plastik.5.  Tekan dengan senduk kayu supaya adunan padat.6.  Taburkan dengan serbuk milo di atas nya dan boleh lah di sejukkan selama 2-3 jam7.  Kek batik kita sudah boleh di potong dan di nikmati.

Insha allah hujung minggu ni akak nak cuba buat. So, sementara tu simpan kat sini dulu resipi nye.

Anda boleh jugak terjah blog BICARA KAK NOOR, memang banyak resipi kat dalam tu.


 Terima Kasih Sudi Singgah. ~ Eeta.Sams ~

Post #60 Resipi Mudah Buat Penkek



Lama sungguh tinggalkan blog personal ni. So, hari ni akak nak share satu resipi mudab yang akak dapat dari fb bagaimana nak buat penkek atau bahasa melayunya lempeng yang gebu.

*gambar kat atas tu penkek yang akak buat hujung minggu lepas..sedappp..'masuk bakul, angkat sendiri la akak ni. Hehehe.

Bahan-bahan nya..ni untuk 5 ke 6 keping penkek ye.

Secawan tepung naik sendiri.
Secawan susu cair (suam ye)
2 sudu besar butter (dicairkan)
Secubit garam.
Sesudu kecil baking powder.
Sebiji telur.
4 sudu gula, terpulang nak manis atau kurang manis. (4 sudu ni pun dah manis)

Cara buat:

Campurkan tepung,baking powder,gula,garam dan telur, gaul rata guna whisk (pastikan tiada ketulan tepung lagi).
Masukkan butter yang dicairkan tadi dan gaul lagi sekejap.
Panaskan non-stick pan, letak buttet sedikit.
Tuangkan bahan yang telah digaul tadi keatas pan. Akak guna senduk je.
Balikkan penkek jika permukaan sebelah sudah nampak kekuningan.
Dah siap, sedap kalau dituangkan madu atau sirap coklat. Ikut selera masing-masing la ye.

Akak sediakan bahannya pada waktu malam, bangun pagi dah boleh buat untuk anak-anak sarapan nak pegi sekolah.

Selamat mencuba!

Sunday, January 10, 2016

Post #59 Promosi Murah Air Asia


*gambar diatas takde kaitan dengan post*

Hehehe...
Tak tau dah nak letak gambar yang sesuai.

Malam ni akak nak kongsi satu promosi khas Air Asia sempena cuti perayaan kaum cina yang akan datang ni.

Mana la tau kot kot ada yang plan nak pergi bercuti jauh tapi tak jumpa lagi promo tiket kapal terbang yang best.

Cuba tengok jap kat link ni ye...
http://bit.ly/1UGUMUf

Post #58 Idea Rak Dapur

Bismillahirrahmanirahim.

Kalau nak jimat bajet, tak perlu pasang kabinet dapur, tapi boleh digantikan dwngan pemasangan rak untuk mengantikannya. Jimat la jugak kan. Cuma perlu sentiasa rajin untuk bersihkan debu dan habuk yang singgah jer.

Ni ada beberapa idea rak dapur yang akak pinjam dari FB. Cantik jer akak tengok. So, simpan di blog dulu la untuk rujukan akan datang.





 Terima Kasih Sudi Singgah. ~ Eeta.Sams ~

Thursday, January 7, 2016

Post#57 Iklan Blaus Denim Reyqa

Whatsapp 014-9940049 

Khas yang mahu tampil ranggi tapi muslimah. 
Design yang tak terlalu over tapi sangat cantik dan kemas bila disarung. 



Terima Kasih Sudi Singgah.~ Eeta.Sams ~

Post #56 CUTI PENGGAL PERSEKOLAHAN 2016 TERKINI

Bismillahirrahmanirahim. 

Nak share info yang akak dapat dari grup whatsapp.
Senang ler nak buat perancangan awal semasa cuti sekolah nanti.

1. Cuti Tahun Baru Cina
    6/2 hingga 13/2 (9 hari)
2. Cuti Pertengahan Semester 1
     12/3 hingga 20/3 (9hari)
3. Cuti Pertengahan Tahun
     28/5 hingga 12/6 (16 hari)
4. Cuti Aidil Fitri
    2/7 hingga 10/7 (9 hari)
5. Cuti Pertengahan Semester 2
    10/9 hingga 18/9 (9 hari)
6. Cuti Deepavali
     28/10 hingga 1/11 (5 hari)
7. Cuti Akhir Tahun
     26/11 hingga 1/1 (37 hari)

Terima Kasih Sudi Singgah. ~ Eeta.Sams ~

Wednesday, January 6, 2016

Post #55 Resipi Ketam Telur Masin

Bismillahirrahmanirahim. 

Masakan ketam memang masakan laut kegemaran akak. Kelmarin sewaktu 'jenjalan' kat FB, akak jumpa la resipi Ketam Telur Masin ni dari FB: Resipi Orang Kampung
Oleh kerana akak khuatir tak jumpa lagi dah nanti resipi ni, so akak 'copypaste' kat blog je lah supaya senang nak rujuk nanti waktu nak memasak. Lagipun akak tengok resipi ni mudah jer kalau nak buat. Bahan dia pun tak banyak.


Ni gambar Ketam Masak Telur Masin.




Ni pulak resipi dia...Jom kita cuba yer..
*Terimakasih bebanyak juga kepada yang share resipi tu kat FB,

KETAM TELUR MASIN
Bahan-bahan:
4 biji telur asin ~ direbus, belah 2, korek isi & lenyek
4 ekor ketam
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh kunyit serbuk
sedikit garam
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
8 biji cili padi ~ ditumbuk halus
4 biji cili padi ~ ketuk
4 helai daun kari
2 sudu besar mentega
2 sudu besar susu cair
Garam ikut masin sbb telur dh msin
Cara:
Ketam kasi rebus
Satukan tepung jagung, serbuk kunyit dan garam, gaul rata
ketam + tepung jagung = goreng secara terendam dalam minyak
panaskan mentega
Tumiskan bawang putih, cili padi tumbuk, cili padi yang diketuk dan daun kari
telur asin yang di lenyek+ susu cair
Gaul dan masak
Masukkan ketam + gaul.
Siap!
SEDAP NYE...

 Terima Kasih Sudi Singgah. ~ Eeta.Sams ~

Post #54 Kebun Mini

Bismillahirrahmanirahim.

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2016.

Ok, sebagai pembuka tirai tahun 2016, akak nak story sedikit tentang Kebun Mini 
yang diusahakan oleh mr.hubby semenjak 2 bulan lepas.

Takde lah besar mana pun tapak kebun dia ni.
Tapi sekarang setiap pagi dan petang dia akan 'melawat' kebun mini dia tu.
Hehehe...


Sayur-sayuran yang di tanam kat kebun mini:
- Tomato Ceri
- Kacang Panjang
- Pokok kari
- Cangkuk manis
- Terung
- Terung Asam
- Cili
- Kacang Buncis
- Keladi (yang tu tumbuh sendiri)
- Bunga 5 kelopak pun tumbuh sendiri..akak tak tahu nama bunga tu. Hihihi.

Pokok kacang panjang yang baru nak memanjat.
Background: Tomato ceri yang tengah masak.

Walaupun mini dan masih baru lagi dalam hobi berkebun ni, akak turut berbangga dengan semangat dan kerja keras mr.hubby, sebab akak lah pencetus semangat dia (cewahh), dengan memasukkan dia dalam FB group seperti grup Kebun Mini dan grup Small House in Large Garden.

May The Force Be With You.

Terima Kasih Sudi Singgah. ~ Eeta.Sams ~