BELI BUKU

JOM FOLLOW BLOG SAYA..TERIMA KASIH.

Wednesday, December 30, 2015

Post #53 Rumah Kecil Dalam Kebun (part II)

Terjumpa lagi beberapa gambar yang akak rasakan boleh dijadikan idea dan pencetus semangat untuk dirikan rumah dalam kebun suatu hari nan indah nanti.

Hehehe.

Gambar2 ni akak ambik dari fb sebuah resort/homestay kat semenanjung Maaysia. Lupa lah pulak nama tempat tu. Kalau ada pembaca yang tahu nama tempat ni, sila tinggalkan komen ye. Terima KAsih. 

Seronok nye kan kalau ada private swimming pool. Boleh la dijadikan aktiviti riadah bersama keluarga. Selain mengeratkan hubungan kekeluargaan, dapat jimat duit jugak.







Cantik kan??
:-)

Terima Kasih Sudi Singgah Sini.

Tuesday, December 29, 2015

Post #52 Idea Laman (1)

Bismillahirrahmanirahim. 




Plan nak buat macam ni jer kat tepi rumah teres kita.

Nampak mudah dan bajet pun jimat je kan?

Yang gambar kedua ni pun nampak simple dan mudah untuk di uruskan. Tak perlu la cik abang penat nak potong rumput setiap bulan.




Sekarang ni kat tepi rumah kita memang ada ruang besar yang ditumbuhi rumput.

Tapi yang tak best bila kucing jiran ni tinggalkan 'bom jangka' diorang kat situ...hmmm..sabar je la.

Lagipun tak banyak keja kalau nak buat lanskap gaya ni. Korek sikit tanah permukaan beserta dengan rumput sekali. Lepas tu pasang la bata atau jubin pejalan kaki, dan simen kan sedikit. Dan hiaslah dengan batu sungai sikit kat tepi tu.

Hehehe... Terimakasih sudi baca.




Post #51 Edited 30 Disember 2015

Sila klik pada gambar untuk lebih jelas.
Untuk panduan kita bersama.
Time hujan dan sejuk macam sekarang ni la yang selalu buat kita terbabas tidur.

-Edit pada 30 Disember 2015-

Memandangkan imej tak berapa jelas, so akak nak ringkaskan 
serba-sedikit perkongsian tersebut ye.

Soalan pembaca:
Saya kerap tidur lewat menyebabkan saya sukar bangun dan menunaikan solat subuh tepat pada waktunya. Kadangkala saya dapati ramai juga yang mempunyai masalah sama, tetapi mereka menunaikan solat subuh sebaik sahaja terjaga dari tidur walaupun matahari sudah terbit.
Jadi saya keliru adakah kita masih boleh mengerjakan solat subuh walaupun sudah lewat?
Malah setahu saya ada waktu yang di larang daripada menunaikan solat seperti selepas terbit matahari.

Ringkasan jawapan:
- Allah dah tentukan waktu malam untuk manusia berehat. Sekiranya kita mengubah peraturan Allah, pasti ada akibatnya. Apabila tidak cukup tidur di waktu malam, maka akan merosakkan kesihatan, pembelajaran dan pekerjaan. Begitu juga jika kita lalai dengan solat fardhu.
-Apabila kita TERTIDUR dan bukannya kerana malas bangun, maka adalah wajib bagi kita untuk terus mendirikan solat subuh . Bagaimanapun amalan berjaga malam sehingga tidak dapat menunaikan solat Subuh pada waktunya adalah dikira berdosa.
- Solat subuh wajib di qadha.
- Ubah tabiat tidur dan elak dari berjaga malam.

Wallahualam.

Terimakasih Sudi Singgah Sini.

Monday, December 28, 2015

Post #50 Desain Dapur Impian

Terjumpa orang share kat FB pelbagai desain dapur yang cantik. Akak pilih yang akak suka dan akan jadikan realiti suatu hari nanti. Inshaa Allah.

So, kita simpan kat blog je lah. Kalau simpan kat FB, payah sikit nak cari balik. Waktu nak perlukan desain dapur nanti boleh lah refer kat blog semula.

Kan mudah gituuu...







Tuesday, December 15, 2015

Post #49 Star Wars 7: The Force Awakens

Bismillahirrahmanirahim. 

Peminat filem Star Wars memang dah tertunggu-tunggu untuk Episod 7 ni yang akan ditayangkan pada 17hb Disember 2015 di seluruh pawagam.

Tentu dah ramai yang buat 'pre-booking' tiket wayang ni.



Akak dan husband pun memang minat filem Star Wars ni. 
Yelah kan, dari zaman kecik-kecik dulu lagi dah kenal filem ni 
dan watak-watak dalam filem tersebut.
Akak pun sebenarnya memang tak sabar jugak nak tahu 
jalan cerita untuk episod yang baru ni. 

Tapi akak belum booking lagi tiket untuk tengok
filem tu. 
Huhuhu...
Takper la..akak bersabar je dulu. Sekarang akak nak fokus
dengan persiapan sekolah anak-anak dan
Belanjawan 2016 dahulu.


Terima Kasih Sudi Singgah.


'MAY THE FORCE BE WITH YOU' ~ Eeta.Sams ~

Friday, December 11, 2015

Post #48 Rumah Kecil Dalam Kebun

Bismillahirrahmanirahim. 


Rumah kecil dalam kebun <<<----- Ini IMPIAN akak satu hari nanti. 
Inshaa Allah.

Terimakasih kepada mr.google untuk gambar-gambar ni.
Akak pinjam jer.





Catatan 11 Disember 2015

Cita-cita akak bila dah berusia nanti nak bina rumah kecil dalam sebuah kebun buah-buahan. Bukan sahaja tanam buah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi boleh buat untuk pelihara ayam,itik dan kambing. Chewahh..tinggi nya cita-cita akak. Hehehe.

Tapi tidak salahkan nak berangan-angan, sebab kadang-kadang akan menjadi kenyataan sebab telah tertanam dalam otak. Otak berupaya untuk menggerakkan hati untuk mencapai cita-cita itu. Itulah dia yang dinamakan Law of Universal Attractions (LUA). Ada masa, akak akan share dalam blog ni, apa dia LUA tu.

[to be continued...]

Terima Kasih Sudi Singgah. 
 ~ Eeta.Sams ~

Friday, December 4, 2015

Post #47 Order KFC Online

Dunia sekarang ni mudah jer kan kalau nak order makanan..
Di hujung jari jer...
Contohnya macam restoren KFC (Kentucky Fried Chicken) 
pun dah boleh order online.

Nampak tak iklan kat atas blog atau kat sidebar blog ni? 
(untuk website view je...mobile view tak ada k..)

Nampak menggoda kan ayam-ayam goreng diaa...
Kalau rasa nak order tu, KLIK jer kat iklan tu ye.

Hahaha...tu jer akak nak cakap..Terima Kasih dik non (yang sudi klik ye.

SEDAP SEHINGGA MENJILAT JARI!





Terima Kasih Sudi Singgah. ~ Eeta.Sams ~
(Aku Orang Biasa..)

Post #47 Ending Cerita Tuan Anas Mikhail Yang...



- Boring
- Menghampakan
- Ntah apa-apa laa...

Ini komen akak. Memang tak puas hati la tengok episod terakhir tadi.

Bab rahsia jahat Datuk Azhar terbongkar dan perkahwinan Tuan Anas dan Safra tak jadi tu memang dah dapat agak dahh..

Cuma yang paling sakit hati tuu, rupa-rupanya pemilik cincin emas besar tu TUKANG KARUT jerr.....alahaiii...mati-mati kita ingatkan akan jadi watak paling surprise dalam ending cerita tu!

Memang surprise abis la bila Raja Azura tu storyteller je. Entah apa-apa laaa...

Dahhh..sekian coretan akak di tengah malam ni. Akak nak tido da.

Assalamualaikum dan selamat malam.

* jangan mimpi cincin emas besar gedabak je sudahh...*

Post #46 Terimakasih الله



[perkongsian dari grup whatsapp. Terimakasih kepada yang telah menghasilkan kata-kata ini.]

• Besi itu kuat, tapi api dapat melelehkannya.
• Api itu kuat, tapi air mampu memadamkannya.
• Air itu kuat, tapi matahari bisa menghilangkannya,
• Matahari itu kuat, tapi awan bisa menghalanginya.
• Awan itu kuat, tapi angin mampu memindahkannya.
• Angin itu kuat, tapi manusia mampu mengontrol dgn layarnya.
• Manusia itu kuat,tapi dosa dan nafsu duniawi dapat melemahkannya.
• Dosa itu kuat, tapi iman bisa mengatasinya.

* YANG TERKUAT Adalah IMAN, AMAL KEBAIKAN, karena TAK AKAN HILANG SETELAH KEMATIAN.

* Dan yg paling indah dalam Hidup ini:

- Saat kita pergi ada yang mendoakan.
​- Saat kita jauh ada yang merindukan.
- Saat kita sedih ada yang membuat kita senang.
- Saat kita ketemu ada senyum yang indah

Tapi yang terindah dari segalanya adalah .... ketika Allah  masih berkenan memberikan nafas untuk kita hidup di hari ini.

Thursday, December 3, 2015

Post #45 Nukilan Petang Khamis 4 Disember 2015



[diambil dari grup whatsapp. Terimakasih kepada yang telah menghasilkan kata-kata ini]

SubhanAllah... Kebesaran Sang Pencipta.

Allah Swt. BerFirman :

Wahai anak adam..
Aku jadikan engkau dalam perut ibu mu ,, 
dan aku tutup wajahmu dengan penutup supaya 
tak lemas/terhidu engkau dalam rahim.

Dan Aku jadikan engkau tenang dilindungi disebalik rahim ibumu. 
Aku cukupkan bagi engkau makanan mu.

Dan Aku jadikan di samping kanan dan kirimu tempat berpaut.
 Di kananmu hati. dan di kirimu hempedu ibumu.

Setelah itu, Aku ajarkan engkau untok tetap dan duduk di dalam badan ibu mu. 
Adakah yang lain selain dari Ku yang mampu menjadikannya sedemikian.??

Saturday, November 21, 2015

Post #44 Idea Ruang Solat



Akak terjumpa ni kat FB.

Bagus jugak idea ni kan...untuk naikkan semangat anak-anak bersolat.

Rasanya mak ayah pun teruja sama kalau ada ruang solat camni.

Thanks 4 Reading
~ Eeta.Sams ~

Monday, November 16, 2015

Post #43 Projek Terrarium Telah Di Upgrade

Bismillahirrahmanirahim. 


Didalam post #9 sebelum ni, akak dah pernah buat posting tentang terrarium ni, salah satu aktiviti @ hobi yang akak tengah berjinak-jinak sekarang.

Dan hujung minggu lepas, akak dah beli 3 jenis tumbuhan 'succulents' dan kaktus untuk ditambahkan  lagi kedalam balang kaca yang sebelum ni. Sebab akak rasa macam 'kosong' sangat kat dalam tu.


Ni gambar terrarium yang dulu.
(Ada 2 kaktus dan 2 'succulents' tapi 1 'succulent' tu dah mati...)



Ini pula kaktus dan 'succulent' baru yang akak beli.
Dan juga aksesori tambahan, rama-rama dan burung bangau.
Tapi kan, lepas tu akak rasa pelik pulak sebab ada burung bangau 
kat tengah gurun. Hahaha...



 Ini dia hasil aktiviti petang kelmarin.



Ini pulak selepas ditambah dengan batu-batuan yang akak jumpa kat laman rumah.



Terima Kasih Sudi Singgah. ~ Eeta.Sams ~

Thursday, November 12, 2015

Post #42 Buku Panduan Bekerja & Berniaga

 Bismillahirrahmanirahim

Akak dah beli buku ni. Memang seronok baca panduan dari Puan Azura Abdullah.
Akak beli buku ni sebagai persediaan akak sendiri sebelum meninggalkan
alam pekerjaan nanti. 
Bagi yang ada niat nak berhenti kerja dan memulakan biznes, baik baca buku ini
sebab sarat dengan nasihat serta panduan kepada para suri. 
Selepas membaca, mungkin kita boleh 'susunatur' dan rancang apakah
rancangan yang kita nak lakukan sebelum meletak jawatan.

Jangan jadi macam ni..

"yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran."



Serba sedikit 'intro' untuk buku Bekerja & Berniaga di link berikut.


Terima Kasih Sudi Singgah
~ Eeta.Sams ~

Post #41 Banjir Lumpur di Lebuhraya KL-Karak





Tanah runtuh yang berlaku di Km52.4 berdekatan Bukit Tinggi petang kelmarin, 11 November 2015, telah menyebabkan banjir lumpur mengakibatkan kesemua laluan terhalang dan trafik sesak dari kedua-dua arah.

Lembaga Lebuhraya Malaysia telah menasihatkan pengguna menggunakan laluan alternatif dari Kuantan keluar ke Persimpangan Bentong manakala dari Kuala Lumpur keluar ke Persimpangan Genting Sempah.

Dan menurut beberapa sumber terdapat beberapa buah kereta yang tertimbus dibawah runtuhan yang berlaku.
.......................................
(sumber dari Astro Awani dan fb PDRM)

Akak berdoa agar tiada nyawa yang melayang.

Terimakasih Sudi Singgah.
~ Eeta.Sams ~

Wednesday, November 11, 2015

Post #39 Bina Rumah Murah

Bismillahirrahmanirahim. 


Seronok kan kalau dapat buat rumah atas tanah sendiri?
...
Tambah seronok lagi  kalau dapat buat rumah dengan harga murah macam kat atas tu!
...
Dan berganda-ganda seronok nya bila kita tak perlu 'pecah kepala' nak cari peguam dan pinjaman bank...sebab semuanya diuruskan oleh pihak ZMA BINA.
...
Latar-belakang syarikat ZMA BINA .

ZMA BINA yang beribu pejabat di Bandar Seri Iskandar, Perak adalah merupakan kontraktor kerja-kerja pengubahsuaian dan pembinaan rumah.

Pihak ZMA BINA menawarkan perkhidmatan kepada kakitangan kerajaan, kakitangan swasta, bekerja sendiri dan sebagainya.Mereka juga turut menawarkan satu pakej mudah bagi kakitangan kerajaan yang berkelayakan dalam membantu menguruskan segala urusan termasuk urusan pinjaman dengan pihak Bahagian Perbendaharaan Pinjaman Perumahan (BPPP, Kementerian Kewangan) sehingga kerja-kerja pembinaan selesai sepenuhnya. Buat masa sekarang kawasan perkhidmatan syarikat mereka adalah meliputi negeri Perak dan Selangor sahaja.

...
Bagi yang berminat, boleh menghubungi En.Zulhamzi Mokhtar seperti berikut:

Tel : 05-371 4413
Hp/Whatsapp: 019-574 7726 (En. Zulhamzi Mokhtar)
Fax: 05-371 4435
...

 Terima Kasih Sudi Singgah.
 ~ Eeta.Sams ~

Tuesday, November 10, 2015

Post#38 Keputusan UPSR 2015

Bismillahirrahmanirahim.


Para ibubapa yang ada anak-anak sedang menunggu keputusan UPSR, bersedialah untuk minggu hadapan ye.

Keputusan akan dikeluarkan pada hari selasa, 17 November 2015.

So, para ibubapa sekelian, kalau anak-anak tak dapat keputusan yang kita inginkan, sabar dan redha je lah ye. Jangan dimarah anak tu, takut dia stress dan rasa kecewa pula nanti.

 Terima Kasih Sudi Singgah.
 ~ Eeta.Sams ~

Post #37 Filem Dilwale 2015

 ** Akak bukan peminat filem Hindustan...hehehe...*

Sempena sambutan Hari Deepavali pada hari ni , akak nak share satu trailer filem untuk peminat Shah Rukh Khan dan Kajol. Filem ni akan ditayangkan pada 18 Disember nanti. 

So, peminat filem Bollywood, jangan lupa tonton filem ni nanti ye DILWALE 2015.



 Terima Kasih Sudi Singgah. 
 ~ Eeta.Sams ~

Post#36 Cara Lakukan Sujud Sahwi

Bismillahirrahmanirahim. 



Pernah tak semasa dalam solat, kita terlupa berapa rakaat yang kita dah lakukan? Kadang-kadang akak pun begitu jugak. 


Sedih kan? Sebab dalam solat pun kita boleh leka dan lalai, serta bawa duniawi dalam solat, diwaktu kita sedang menghadap Pencipta kita, Allah Yang Maha Besar.

Semoga Allah ampunkan segala dosa-dosa kita, manusia yang lemah.

* Credit: My Stormreaders Blog*

Apa itu Sujud Sahwi?
Sujud sahwi adalah sujud sebanyak 2 kali yang dilakukan sesudah membaca Tasyahud akhir dan Selawat (Tahiyaat Akhir) sebelum kita mengucapkan salam.

Apakah sebab-sebab yang mengharuskan sujud sahwi? 
Ada 3 perkara iaitu:
  • Penambahan gerakan (al-Ziyadah). Misalnya seseorang menambah jumlah rukuk, sujud, berdiri atau duduknya.
  • Pengurangan (Naqs). Misalnya seseorang kurang dalam melaksanakan rukun atau hal yang wajib dalam solat.
  • Ragu-ragu (Shak). Misalnya dia ragu-ragu tentang jumlah rakaat solat samada tiga atau empat.
Apakah yang harus dibaca ketika sujud sahwi?

Ada perbezaan pendapat tentang bacaan. Yang umumnya kita telah diajar untuk membaca:

سُبْحَانَ مَنْ لاَ يَنَامُ وَلاَ يَسْهُو

Subhaana man laayanaamu walaa yashuu (Mahasuci Tuhan yang tidak tidur dan tidak lupa)

Tetapi hadis-hadis Rasulullah SAW berkaitan dengan sujud sahwi, ternyata baginda SAW tidak pernah mengajar bacaan khusus yang perlu dibaca ketika sujud sahwi ini. Apa yang dapat kita simpulkan di sini bahawa bacaan ketika sujud sahwi adalah sama seperti yang dibacakan dalam sujud solat yang biasa:

سُبْحَانَ رَبِّيَ الأَعْلَى وَبِحَمْدِهِ

Subhaana rabbiyal aala wabihamdih (Maha suci Tuhanku dan segala puji bagi-Nya.)

Kita juga dibolehkan melakukan dua kali sujud itu sahaja tanpa membaca apa-apa jika dipandukan dengan hadis Nabi SAW.

***************************************************

*Penerangan dari Uztaz Azhar Idrus tentang sujud sahwi.*


 Terima Kasih Sudi Singgah. 
 ~ Eeta.Sams ~

Post #35 6 Hari Terbabas

Bismillahirrahmanirahim. 

6 HARI TERBABAS?
.
TERBABAS APA NYER?
.
TERBABAS TAK UPDATE BLOG Eeta Sams
.
.
HEHEHEHE...
.
 Terima Kasih Sudi Singgah. ~ Eeta.Sams ~

Tuesday, November 3, 2015

Post #34 Hujan di Bulan November

Selamat datang bulan November.!
Hari ni dah 4hb November.  Akak baru nak ucap selamat datang bulan November. Dah basi dahh..dan posting ni adalah posting ke2 dalam bulan November. Sepatutnya 1 November lepas dah start dengan posting yang pertama. Tapi apa boleh buat, dah terbabas sampai 4hb. Amekaww..nak kena 'qadha' posting la nampaknya.

Bulan November diramalkan oleh Jabatan Kajicuaca Malaysia sebagai bulan tengkujuh dimana hujan lebat dijangkakan akan berlaku di seluruh Malaysia.  Kat tempat akak, Kuching-Kota Samarahan pun setiap hari hujan. Jerebu pun dah takde lagi. Alhamdulillah.

Jadinya untuk meraikan kedatangan hujan di bulan November ni, akak nak kongsikan video ni ye. Kumpulan ni memang dikenali ramai oleh peminat kumpulan rock pada zaman remaja akak dulu. Dan sekarang pun kumpulan ni antara kumpulan rock yang 'legend' seantero dunia. November Rain by Guns n Roses.
(*p/s: akak peminat muzik rock zaman remaja dulu..hehe)



Terima Kasih Sudi Singgah.
 ~ Eeta.Sams ~

Post #33 Bantuan Diperlukan

Bismillahirahmanirahim.



Jom Kita Sama-sama Membantu Keluarga Ini.

Boleh bantu dengan menyumbang kedalam akaun bank seperti dinyatakan. Sedikit pun tidak apa. Yang penting nilainya di sisi الله.

Kalau dapat share posting ini pun dah cukup baik. Terimakasih akak ucapkan.

" Kuching: Seorang bapa merayu orang ramai menghulurkan bantuan bagi membolehkan pembedahan membetulkan tulang belakang anaknya akibat penyakit Skoliosis dapat dilakukan dalam tempoh terdekat.

Awang Putra Awang Jaya, 47, berkata, anaknya, Awang Mohd Azrul Jaya, 17, memerlukan sekurang-kurangnya RM35,000 untuk menjalani pembedahan, namun wang dimiliki hanya RM20,000.

Menurutnya, masalah tulang belakang yang dihidapi anak ketiga daripada lima beradik itu dikesan sejak lahir dan sehingga kini menjejaskan kesihatannya.

“Sebelum ini, anak saya membuat pemeriksaan di Hospital Umum Sarawak (HUS) dan sepatutnya menjalani pembedahan Ogos lalu, namun terpaksa ditangguhkan kerana tidak cukup wang.

“Anak saya sudah menjalani pembedahan dua kali sebelum ini dan doktor sekali lagi mengesyorkan pembedahan ketiga yang dijadualkan Disember ini. Masalahnya, duit masih tidak cukup,” katanya ketika ditemui, semalam.

Dia yang menetap di Taman Sri Sena, Semariang, di sini, berkata, dengan pendapatan kurang RM2,000 sebulan, dia tidak mampu dapat mengumpul baki wang untuk pembedahan itu.

Awang berkata, isterinya, Nor Azah Mohamad Jennis, 47, turut mengalami masalah kesihatan akibat ketumbuhan di otak dan terpaksa berhenti kerja sejak dua tahun lalu.

Orang ramai yang mahu menyumbang bantuan 
boleh berbuat demikian melalui akaun Maybank 111114419330 atas nama Noor Azah Mohamad Jennis."

Sumber:
(http://www.hmetro.com.my/node/90072?m=1)

Saturday, October 31, 2015

Post #32 Jagalah Hati



Berpesan pada hati...
Agar hati tidak mati...
Untuk sentiasa mengingati Illahi...

Terimakasih Sudi Singgah.
~ Eeta.Sams ~

Friday, October 30, 2015

Post #31Blogwalking di Hari Jumaat 30 Oktober 2015


Salam Jumaat yang penuh barakah.


Hari ini akak dah blogwalking ke blog empat rakan blogger kepunyaan Yanie Yusuf, Ummul Azkee, Yana Yani dan Ms.Kejupenyet.

Terimakasih juga kepada mereka sebab dah follow blog akak ni ye. Dan bagi blogger lain yang sudi nak follow blog Eeta.Sams ni, boleh la jadi ahli blog ni dengan Google Friend Connect kat sidebar di sebelah kanan tu. Nanti boleh akak blogwalking kat blog korang pulak k.

Ini posting mereka yang akak singgah hari ini:

1. Sinopsis Telefilm Travelling Beruang by Yanie Yusuf.
Bahagian 1 Telefilm ni akan ditayangkan pada hari sabtu, 31 Oktober 2015 di TV3, jam 9 malam. Sebuah kisah kekeluargaan serta pengembaraan yang menarik. 

2. Apabila Iman Senipis Kulit Bawang by Ummul Azkee.
Cik Ummul Azkee menulis tentang kepentingan 'Makanan Rohani' untuk pembentukan akhlak yang baik. Inshaa Allah. Nak tahu apa itu Makanan Rohani, boleh baca kupasan Ummul Azkee pada posting/link diatas ye.

3. Promo GMBM 1st Anniversary Giveaway by Yana Yani.
Akak dah join, korang dah join ke belum? Kalau belum join, jom la join sekali. 

4. Renungan Jumaat Yang Indah by Ms.Kejupenyet.
"Orang yang kamu sayang juga milik Allah, mereka tetap akan pergi walau dengan cara yang menyakitkan. Pujuklah hati, bersabarlah." Untuk kita renungkan. Satu post yang sentimental dari Ms.Kejupenyet.

Alhamdulillah.


Thanks for Reading. 

~ Eeta.Sams ~

Wednesday, October 28, 2015

Post #30 Video Pendek Kanser Paru-Paru

Petang ni akak nak share video dari link blog akak yang satu lagi (Pretty Mommies).

Jom tengok jap video tentang kanser paru-paru kat link berikut:

Pretty Mommies (*by eeta.Sams): Video Pendek Kanser Paru-Paru:


Thanks for Reading.
~ Eeta.Sams ~

Post #29 Jangan Menangguh Rezeki Orang Lain


Credit: FB Abd Ghani Haron

Credit: FB Abd Ghani Haron
Credit: FB Abd Ghani Haron
Credit: FB Abd Ghani Haron

Facebook Tuan Abd Ghani Haron merupakan salah satu FB yang sering akak follow kerana penulisan Tuan Abd Ghani, yang juga merupakan seorang bekas guru, sarat dengan nasihat dan panduan berguna yang boleh kita aplikasikan dalam kehidupan sehari-hari. 

Daripada posting Tuan Abd Ghani berkenaan dengan Jangan Menangguh Rezeki Orang Lain, akak senaraikan beberapa nasihat beliau yang menurut pandangan akak, memang baik untuk kita renung dan fikirkan bersama.

  • "Banyak orang suka menangguh bayaran kepada sesuatu kerja dengan bersembunyi di balik kalimah tangguh sat bayaran sehari dua, seminggu dua." Itu hutang namanya.
  • Kenapa bila nak ke Tesco, ke Giant, kita pastikan ada duit dulu, baru pergi. Bila nak ke KFC, bila nak ke Pizza Hut, ada duit baru pergi. Bila beli, bila order makan terus bayar tunai. Tapi bila buat kenduri tahlil, kenduri kahwin, bayaran kepada caterer tangguh sehari dua, seminggu dua, tulis cek tarikh kehadapan. Nak kira duit salam. Sepatutnya, kenduri yang merupakan suatu ibadat tidak boleh ditangguh bayarannya supaya tamat dan sempurna ibadat tersebut.
  • Jika kita bertugas dijabatan yang mengurus pembayaran, berusahalah memenuhi amanah menyegerakan pembayaran, jika kita ketua di suatu pejabat, arahkanlah segera pembayaran.
  • Hidup ini ibadat. Setiap perbuatan yang baik adalah ibadat, sempurnakanlah ia tanpa cacat, sebaiknya menurut Sunnah, menurut yang dianjurkan oleh Rasulullah.


Jangan lupa meneliti penulisan Tuan Abd Ghani pada sreenshot yang telah akak letak kat atas tu ye. Semoga bermanafaat kepada yang membacanya.

Thanks 4 Reading
~ Eeta.Sams ~

Post #28 Muhasabah Diri di Pagi Selasa


Credit: FB Ustazah Syarifah Fatimah Nur'asyiqin Al-Yahya
Credit: FB Ustazah Syarifah Fatimah Nur'asyiqin Al-Yahya
-------------------------------------------------------
Assalamualaikum dan Selamat Pagi.

Hari ni berblogging sewaktu sarapan. Sewaktu akak tengah scroll folder gambar dalam henfon sebab nak 'clear'kan beberapa gambar, akak terjumpa screenshot ni yang pernah akak buat dulu.

Akak memang suka panduan dan nasihat dari ustazah ni, sebab akak pun mempunyai pendirian yang sama.

So, benda yang baik harus kita kongsikan untuk manafaat bersama. Semoga menjadi iktibar kepada yang membacanya.

Thanks 4 Reading
~ Eeta.Sams ~

Sunday, October 25, 2015

Post #27 Bagaimana Menghias Ruang Solat



Sebahagian kita jarang menitikberatkan susunatur ruang untuk bersolat didalam rumah kita kan? Kebanyakan dari kita cuma solat didalam bilik ataupun di ruang tamu rumah.

Jom kita cuba usahakan untuk menyediakan sebuah ruang solat yang boleh memberikan kita kekusyukan dan ketenangan yang lebih dalam solat kita. Tambahan pula kita hendak menghadap Pencipta kita kan? 

Thanks 4 Reading
~ Eeta.Sams ~

Post #26 Panduan Menyimpan Beg Plastik

Bagaimana nak simpan beg plastik bekas beli barang dari kedai tu?

Akak simpan dalam bakul kat bawah sink dapur. Sumbat dan letak je, malas pulak nak lipat dan susun kemas-kemas.

Tetapi selepas tengok video ni, akak rasa 'tercabar' pulak hendak mencuba.
Dan akak harap korang pun ikut rasa tercabar nanti ye. Hehehe.


Mudah je kan?

Thanks for Reading.
 ~ Eeta.Sams ~

Friday, October 23, 2015

Post #25 10 Sebab Kenapa Masih Tak Kurus


Biar gambar sahaja yang berbicara.

Hehehe...

Jadi bagi anda yang 'berisi dan tembam' tu, cuba kurangkan atau berhentikan terus aktiviti seperti dalam senarai tu ye..

Disamping itu, anda juga boleh menggunakan produk pelangsingan yang tidak membahayakan kesihatan anda.

Selamat mencuba!

~ Eeta.Sams ~

Post #24 Segmen Blogwalking Yanie Yusuf.Com


Salam Ukhwah puan +YanieYusuf.
Akak pun nak join segmen yang dibuat oleh Puan Yanie . 
Harap puan Yanie pun sudi menjadi teman blogger akak.
Yang nak join segmen blogwalking anjuran puan Yanie, boleh la klik kat gambar diatas tu ye.

~ Eeta.Sams ~

Post #23 Gambar Lawak Elak Jerebu

Saja jer akak nak share gambar-gambar ni. Akak pun dapat dari kawan-kawan yang share kat whatsapp.

Tapi jangan ikut ye, salah caranya tuu. Hehehe.

Merbahaya...takut accident la pulak.
Kesian si miaw. Hehe.
Tak boleh nak merayau kat luar dulu ye.
Banyak botol kosong kat rumah?
Boleh ler buat camni.

Jaga kesihatan waktu jerebu ni ye. Nak tahu supplemen apa yang boleh diamalkan pada musim jerebu, jom tengok kat link ni..  KESIHATAN SEMASA MUSIM JEREBU 

Thanks 4 Reading
~ Eeta.Sams ~

Post #22 Kita Yang Sering Lalai

Salam Jumaat.
Salam 10 Muharram.


Jom sama-sama kita saksikan video nasihat dari Nouman Khan yang menceritakan tentang kepentingan menjaga masa dan bagaimana kita sering lalai dalam kehidupan harian kita.
Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada yang membacanya.

Thanks for Reading.
 ~ Eeta.Sams ~

Post #21 Kad Kahwin Kreatif



Tadi waktu 'melawat' fb, seorang kawan akak 'share'kan posting ni. Kad kahwin macam soalan peperiksaan. Rasanya pasangan pengantin ni cikgu kot...hehehe..

Sanggup ke nak buat kad kahwin macam ni?




Thanks 4 Reading 
~ Eeta.Sams ~